Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Blog

Als dansleerling je leerproces optimaliseren

Posted on November 17, 2016 at 4:35 PM

Foto: Alexander van der Linden | EDC dans in Zeist

Blog geschreven door Esther Nederpelt Lazarom


Inleiding

In eerste instantie zou je denken dat, als jij als dans leerling ‘je best doet’ in een les, je jouw leerproces maximaal benut. Meer dan dat kun je toch niet doen? Niets is minder waar! Er zijn zeker nog wat andere skills die je kunt toepassen om als dansleerling jouw leerproces te optimaliseren!


Werk met jouw docent

Een docent werkt met jou als leerling op een bepaalde manier waarbij de docent specifiek materiaal aanbiedt en op een specifieke manier dat bij de doelgroep past, dat weten we allemaal. Maar ook als leerling kun jij op een ‘bepaalde manier’ met jouw docent werken! Een vaak onderschatte rijkdom in jouw leerproces als (beginnende) danser.


Slim leren

Vaak ben jij als leerling zo met je dans en het ‘zo goed mogelijk uitvoeren van de dansbeweging’ bezig, dat je vergeet om ‘slim’ te leren en met jouw docent te werken, in plaats van dat jouw docent alleen met jou werkt ;-).

Onder slim leren kun je veel dingen verstaan, waarbij onderstaande voorbeelden een kleine greep zijn uit de mogelijkheden. Laat je vooral inspireren om zelf verder te denken en dingen uit te proberen!


1) Oogcontact


Als je als dansleerling oogcontact maakt met jouw docent, dan ben je ‘bereikbaar’ voor feedback als tips of complimenten. Als je meer wilt leren dan is dit dus je eerste move! Kijk naar je docent en zorg dat je ogen alert zijn in het contact gedurende de dansles.


Bijvoorbeeld als je klaar bent met een oversteek oefening of een diagonale verplaatsing:

Vaak zie je in de lespraktijk dat de dansleerling na de oefening:


• met zijn ‘oversteek-partner’ een paar woorden wisselt over hoe het ging (of over geheel iets anders kletst ;-))
• dat de dans leerling in zijn eigen wereld zit (overdenkt wat er goed of fout ging)
• naar de andere overstekende andere leerlingen kijkt (op zich een hele goede actie)


Maar… in al deze bovengenoemde facetten is de dans leerling NIET beschikbaar voor de docent!

Vanuit de docent bekeken: de docent heeft jouw gezien tijdens de oversteek en als je klaar bent wil de docent graag met jou aan de slag door:


• je een compliment te geven
• je een tip te geven
• je een kleine aanwijzingen te geven
• je te wijzen op een specifieke pas die toch net iets anders is dan je dacht


Kortom: de docent is klaar en bereid om jou verder te helpen in je leerproces. En waar ben jij met jouw aandacht? Als de docent je niet kan bereiken, dan mis je een grote kans!

Dus nadat je een dansactie hebt gedaan: zoek oogcontact met de docent! Grote kans dat je daardoor


• meer complimenten binnensleept
• meer helderheid krijgt over jouw dansactie
• meer feedback ontvangt waardoor je jouw leerproces optimaliseert!

 

2) Fysiek uitproberen


Een ander vlak waarop je als dans leerling winst kan behalen, is het fysiek uitproberen van o.a. correcties. Als een docent de moeite neemt om jouw een correctie te geven, dan betekent dit dat de docent in jou wil investeren als danser. Knik niet alleen maar met je hoofd van ‘ah ja, bedankt ik snap het’, want wij dansers weten als geen ander dat we een hoop kunnen ‘snappen’ maar dat het lichaam soms andere plannen heeft. Het lichaam heeft het veelal nodig om het werkelijk fysiek uit te proberen waardoor de spieren, de gewrichten, het bewustzijn en alles wat bij de beweging betrokken is een ervaring kan krijgen van wat de bedoeling is.

Als de docent de moeite neemt om jou een correctie te geven kun je dit oppakken door in jouw reactie fysiek uit te proberen hoe het voelt, of je in jouw lichaam snapt wat de docent bedoelde! Laat deze kans niet liggen. Dit geldt overigens ook voor klassikale correcties: ook al geldt de correctie niet direct voor jou, het is dé uitgelezen kans om uit te proberen en meer te leren!


3) Reageren


Onder reageren kun je verschillende dingen verstaan; in dit geval doel ik op jouw alertheid in de dansles. Soms wordt je als dansleerling in de groep meegezogen en ben je je minder bewust van je eigen aanwezigheid of alertheid in de les. Als een docent dan vraagt om ‘naar de rechterhoek te gaan’ dan slof jij rustig met je groepsgenoten mee. Hier kun je winst behalen, wees slim en reageer in een alerte actieve houding! Misschien slof je daardoor niet naar de hoek, maar doe je dit met een vaartje of dansend. Wat het ook is, reageer!

Ook als de docent een beetje wenkt van ‘kom eens naar voren’, als jij dan als dans leerling degene bent die lekker ver naar voren komt staan, dan is dat ook weer een punt van winst. Het vergroot de interactie met de docent, waardoor je een directere ‘lijn’ hebt waardoor je makkelijker kan leren doordat de docent makkelijker met jou kan werken.

Hoor de docent en zie de docent!

De docent geeft op diverse manieren instructies waarop je kan reageren als dansleerling:


• fysieke handgebaren om extra helderheid te verschaffen in richting, tempo, bewegingsaanzet etc.
• side-coaching teksten om je te ondersteunen in richting, tempo, bewegingsaanzet etc.
• benamingen voor bewegingen of specifieke woorden ter ondersteuning van de beweging: herhaal in jezelf de woorden die de docent noemt, zodat je werkelijk kunt profiteren uit de input die de docent je geeft – je onthoudt hierdoor de beweging ook nog eens makkelijker!

 

4) Doornemen van dansmateriaal


Neem dansmateriaal door voordat het wordt aangeboden (als het materiaal is wat je al eerder hebt gedanst) of als het wordt aangeboden, activeer jezelf - en je groepsgenoten - in het oefenen van het dansmateriaal. Sommige dansers leren door te kijken en stil te staan (ieder heeft zijn eigen manier van leren), maar veelal wordt de meeste winst behaald in het fysiek uitproberen waardoor het lichaam weet ‘oh ja, dit was het’. Je zult merken dat je soms het dansmateriaal niet meer in je hoofd weet, maar dat je lichaam het nog wel weet! Dat is het bewijs, dat het lichaam zeer behulpzaam is bij het onthouden van dansmateriaal. Neem het fysiek door!


5) Fysieke training vergroten


Je kunt jouw fysieke training in een les bijvoorbeeld vergroten door:


• als je het dansmateriaal doorneemt het materiaal voluit te dansen (zorg dat je de ruimte hebt)
• als de docent dansmateriaal uitlegt fysiek het materiaal te ‘volgen’ door het te doen met je lichaam, niet alleen te kijken
• als een docent een overgang uitlegt, jezelf in de positie waar de overgang over gaat te positioneren en daarmee fysiek oefenen


Note: zodra jij in ‘normale stand’ gaat staan met je lichaam (als in of je op de bus staat te wachten), kan het lichaam uitrusten, soms heel nodig in een dansles. Het kan ook een gemiste kans zijn om te trainen. Kijk wat gewenst is in welke situatie en wat je ook kiest: kies bewust!


6) Wees een individu èn leer van je groepsgenoten


Zorg dat je je niet al teveel laat meeslepen door de groep, hoewel in sommige gevallen dit ook weer positief uitpakt. Laat je enerzijds inspireren door je groepsgenoten, waarbij jouw leerproces wordt bevorderd. Aan de andere kant: wees een individu. Zorg dat je voor jezelf gaat en jezelf altijd op nummer 1 plaatst. Het is jouw les, het gaat om jou – en dat mag! Laat je dus alleen door je mededansers inspireren. Hou in de gaten of de dansers om je heen jouw leerproces bevorderen of vertragen!


Als jouw groepsgenoten jouw leerproces bevorderen wordt dit zichtbaar in:


• laat je inspireren door de energie van je groepsgenoten
• laat je inspireren door de kwaliteit van die ene danser (of meerdere dansers) waar je veel van kan leren
• laat je inspireren door het sociale contact wat je stimuleert om naar de dansles te komen, een fijne tijd te hebben, te genieten van dans in samenwerking met jouw groepsgenoten
• neem waar, zie je groepsgenoten in hun goede en minder goede aspecten, waar jij je voordeel uit kan halen!

Dus open je ogen en zie de mededansers!


Als jouw groepsgenoten jouw leerproces vertragen wordt dit zichtbaar in:


• dat je merkt dat je telkens wordt afgeleid van de inhoud van de les
• dat je niet goed de docent kan volgen
• dat je jezelf teveel gaat vergelijken met je groepsgenoten, waardoor je jezelf naar beneden haalt – blijf bij jezelf!
Het gaat om jou, precies in waar je nu bent!

 

7) Stel vragen en anderzijds… probeer het uit zonder dat je het zeker weet!


Door vragen te stellen bewerkstellig je een zeer interactieve relatie met jouw docent. Let wel op dat je hierbij ook teveel vragen kunt stellen, die erop wijzen dat je zonder het zeker te weten niet iets wilt of kunt uitproberen. Vragen stellen werkt over het algemeen verdiepend, bekrachtigend en versterkend, om maar niet te spreken over verhelderend! Je kunt over talloze onderwerpen vragen stellen, bijvoorbeeld:


• dansmateriaal qua vorm
• dansmateriaal qua beweegrichting
• overgangen van de ene beweging naar de andere
• bewegingsintentie & emotionele lading bij de beweging
• technische vragen (over hoe je iets uitvoert)
• etc.


De docent vindt het over het algemeen een heel fijn gegeven dat jij vragen stelt als dansleerling! We voelen daardoor bij jou betrokkenheid bij hetgeen je aan het doen bent.


Je kunt echt er ook teveel vragen stellen. Leerlingen die geen risico durven te nemen of heel veel houvast nodig hebben (of de controle niet los kunnen laten) zijn geneigd om zoveel te vragen dat het ze duizelt. Vaak zie je dan ook dat voordat deze leerlingen het antwoord binnen hebben ze eigenlijk de beweging niet zouden willen uitvoeren op muziek omdat het te ‘onzeker’ voelt.

Een goede docent vist deze leerlingen er zo uit en zal hen motiveren om het eerst eens te proberen óf het antwoord zelf te vinden in het doen van de beweging. Risico nemen is ook een vak in de dansles!


8 ) Communiceer, durf echt SAMEN te werken


Als dansleerling mag je gerust zeggen wat je ervaart! Daar ligt een beetje een taboe op in dansland, maar laten we deze toch met z'n allen alsjeblieft doorbreken. Dansleerling wat vind jij? Wat voel jij? Wat ervaar jij? Laat van je horen! Vind je de les te snel gaan, of juist te langzaam, of heb je andere ervaringen die er toe doen in jouw leerproces (alsof er een ervaring is die er niet toe doet!)? Heb je nog extra vragen over dat ene wat jou werd gezegd, of die correctie die je toch niet helemaal snapte achteraf...
Durf de docent op te zoeken en samen het onderwerp op te pakken. 


Kortom: werk met jouw docent, wees slim!

Hopelijk hebben deze tips bijgedragen aan een fijne les met jouw docent.
Veel dansplezier gewenst!


Esther Nederpelt Lazarom

www.esthernederpelt.nl

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

16604 Comments

Reply VincentToub
4:24 PM on November 26, 2022 
Alex Kern, Hautarzt
Reply CliftonDrire
5:55 PM on November 26, 2022 
where is m y tax refund https://newsmee.ru file.sh
Reply cheap pyridium 200mg
10:17 PM on November 26, 2022 
tamoxifen purchase tamoxifen nz tamoxifen 10mg over the counter
Reply GaelToub
12:12 PM on November 27, 2022 
Hautarzte Bad Friedrichshall
Reply dessanchar
3:57 AM on November 28, 2022 
air max 90 red rosa women nike detroit lions 4 jason hanson elite blue alternate nfl jersey sale toronto blue jays new hats shein oversized graphic tees new womens nike running shoes golden state warriors trophy hat
dessanchar http://www.dessanchar.com/
Reply flipcartbd
4:46 AM on November 28, 2022 
time and tru long sleeve t shirts lemon dress adidas man utd shirt for cheap women nike arizona cardinals 13 kurt warner game white nfl jersey sale monster energy hat kansas city missouri yeezy 350 precio
flipcartbd http://www.flipcartbd.com/
Reply Henrylix
1:54 PM on November 28, 2022 
how much money does a registered nurse make https://firstneed.ru school of massage houston
Reply michael jordan shoes
7:37 PM on November 28, 2022 
I must express my thanks to the writer just for bailing me out of such a condition. Because of looking through the internet and finding techniques which were not beneficial, I thought my entire life was gone. Living devoid of the solutions to the problems you have resolved as a result of your main review is a critical case, as well as the kind that might have in a wrong way affected my entire career if I hadn't discovered the website. Your actual training and kindness in taking care of all the details was crucial. I am not sure what I would've done if I hadn't discovered such a subject like this. I am able to now look forward to my future. Thanks a lot so much for your expert and results-oriented guide. I will not hesitate to propose the blog to anybody who needs support on this topic.
michael jordan shoes http://www.michaeljordanshoes.us.com
Reply furosemide 100 mg cheap
9:06 PM on November 28, 2022 
remeron 15mg no prescription remeron 30 mg cheap remeron online pharmacy
Reply wlcventures
11:09 PM on November 28, 2022 
dream league soccer kit bayern for cheap air jordan 6 rings grey los angeles dodgers hats keystone oakley gascan clear frame hot chick louboutin shoes
wlcventures http://www.wlcventures.com/
Reply belpages
2:01 AM on November 29, 2022 
arsenal 2021 training kit adidas mens cf lite racer byd red trucker cap t co necklace shimano rc9 sphyre black jumper shirt dress
belpages http://www.belpages.net/
Reply HaydenToub
12:49 PM on November 29, 2022 
Dr. M. Spanka
Reply DavidTap
4:44 PM on November 29, 2022 
??? ???? ???? ?????? maralpant ???? ??? ???????? ??? ?????? https://homeboxx.ru/post/3 ???? ????? ? ????? ?????
Reply Jameszig
9:51 AM on November 30, 2022 
?????? ???? ??????????? ??????? ? ??????? ?? ????
Reply supreme clothing
5:18 AM on December 1, 2022 
I must express appreciation to you for bailing me out of this type of crisis. Just after exploring throughout the world-wide-web and seeing strategies which are not powerful, I was thinking my life was done. Living devoid of the strategies to the problems you have fixed by means of your site is a critical case, as well as ones which may have badly damaged my entire career if I had not noticed your blog post. Your main natural talent and kindness in maneuvering all the things was crucial. I am not sure what I would've done if I had not discovered such a point like this. It's possible to now look forward to my future. Thank you very much for your specialized and effective guide. I will not hesitate to propose your web page to any individual who requires assistance about this area.
supreme clothing http://www.supremesonline.com
Reply kyrie shoes
6:02 PM on December 1, 2022 
I actually wanted to construct a quick message to be able to thank you for all of the magnificent information you are writing at this site. My time-consuming internet look up has at the end been compensated with excellent insight to write about with my partners. I would express that most of us visitors are unequivocally lucky to be in a very good place with many special individuals with very beneficial tricks. I feel very blessed to have seen the web site and look forward to some more excellent minutes reading here. Thank you once more for all the details.
kyrie shoes http://www.kyrie9.com
Reply Brianaxoks
12:38 AM on December 2, 2022 
???????????????? neoline x cop 9100s ???? https://firstneed.ru/post/7
Reply bape t shirt
6:36 AM on December 2, 2022 
Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily nice opportunity to read articles and blog posts from this web site. It's always very cool plus packed with fun for me and my office co-workers to visit your website really thrice weekly to read the fresh stuff you will have. And definitely, I'm just actually amazed with your good tips you serve. Selected 2 areas in this article are rather the most effective we've had.
bape t shirt http://www.bape.us.org
Reply hermes birkin bag
7:48 PM on December 2, 2022 
Needed to send you the tiny note in order to thank you yet again for those gorgeous concepts you have discussed on this website. This has been simply seriously open-handed of people like you to grant unhampered precisely what a number of us could possibly have supplied as an electronic book to earn some cash for their own end, certainly considering that you could have tried it if you wanted. The concepts as well acted to provide a good way to understand that other individuals have the same interest similar to my personal own to understand a whole lot more when considering this issue. I'm sure there are many more fun opportunities ahead for people who find out your blog post.
hermes birkin bag http://www.hermesbirkins.com
Reply yeezy 500
8:51 AM on December 3, 2022 
I have to show thanks to the writer for bailing me out of such a issue. As a result of scouting through the world-wide-web and seeing strategies which are not pleasant, I believed my life was over. Being alive without the presence of approaches to the problems you've sorted out by way of this review is a crucial case, as well as ones that might have negatively damaged my career if I hadn't come across your site. Your own personal capability and kindness in taking care of a lot of things was tremendous. I don't know what I would have done if I hadn't encountered such a point like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks a lot very much for this skilled and sensible guide. I will not be reluctant to refer the sites to any person who needs to have guidelines on this problem.
yeezy 500 http://www.yeezy-500.us.com